lördag 6 juni 2009

När barn får vattkoppor




Ur sjukvårdsrådgivningens information om Vattkoppor:
"Allmänt
Vattkoppor är en vanlig sjukdom som de flesta får en gång i livet, oftast i barndomen. Man brukar få vätskefyllda blåsor över kroppen. Efter att blåsorna har spruckit får man små skorpor på huden som så småningom ramlar bort. Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Man kan bara få vattkoppor en gång, men viruset stannar kvar i kroppen resten av livet. Ibland kan det aktiveras igen och orsaka sjukdomen bältros. Barn brukar bli friska efter en vecka.

Symtom De första symtomen på vattkoppor brukar vara att man får feber, huvudvärk och känner sig trött. Efter ett par dagar kommer röda utslag på överkroppen som sprider sig till ansiktet, hårbotten, armarna och benen. Utslagen blir efter någon dag till blåsor med klar genomskinlig vätska.

Behandling För att lindra klådan kan man försöka kyla huden med zinkpudervätska, alsollösning, kylbalsam eller vatten. Om det inte hjälper kan man få receptbelagda läkemedel utskrivna av läkare eller sjuksköterska på barnavårdscentral.

När ska man söka vård? De flesta behöver inte söka vård eftersom sjukdomen går över av sig själv. Om man är gravid och tror att man har smittats av vattkoppor bör man kontakta sin barnmorska. Har man nedsatt immunförsvar och blir smittad ska man kontakta en vårdcentral. Eftersom vattkoppor är så smittsamt är det bättre att ringa än att ta sig till sin vårdmottagning. Det gäller även för barn som har blivit smittade.Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd."
Dessa råd fick vi från Backa Barnmedicin:
  • Lufta kopporna (det är det vi gör på bilderna, men jag satte på Elias kalsonger bara för han ska inte behöva vara nakenfis i bloggen!)
  • Lite salva, helst ingen alls, eftersom de ska torka ut och behöver luft för detta.
  • Medicinen Elias fick, Tavegyl, är tröttande (kanske därför han vaknade först 08:05 idag!!
  • Vid feber ska man INTE ge Ipren. Jag gissar att detta har att göra med kombinationen Tavegyl/Ipren, men jag är inte säker. Panodil och Alvedon var däremot inga problem.

2 kommentarer:

Fyra nyanser av rosa sa...

Stackars! Min systerson har det just nu!

Hur går det med kuren? Jag är inte hungrig länge men ryser när jag tänker på milkshakes!

Ha det bra!

Familjen Bus sa...

Ja, han slår nog Elmer när det gäller antal koppor. Fast tavegyl bet inte på vår skatt, han ålade sig igenom 3 jobbiga nätter. Konstigt det där med Ipren. Vi fick råd at ge ipren från BVC, så jag kombinerade Ipren + Tavegyl. Hoppas han inte tog skada! Ha det så himla mysigt ikväll! Vi kom iväg igår och hade en toppenkväll på 12 52! Så lyxigt! Kram!