söndag 28 augusti 2011

Kökssoffa

I alla år, sedan jag föddes, har den stått i mina föräldrars kök. Den är speciell för mig och jag visste precis vad som fanns där i idag innan jag öppnade locket. Presentpapper. Och det var nästan så att jag ville slå in den i ett stoooort paket, för jag var som ett barn på julafton.

Åh, idag fick jag mammas kökssoffa, som har tillhört HENNES mormor. Ett tag var jag inne på att måla den vit, men min mamma ville helst inte se den förändras. Och nu när jag ser den i sin nya miljö, så är det precis SÅ den ska vara. Gammal, sliten, men såååå fin!

Tack, mamma och pappa, jag kommer vårda den ömt! (Och lägga barnens julklappar där i...och lite presentpapper, som vanligt!)


tisdag 23 augusti 2011

Skenet bedrar

När ni ser bilden ovan tänker ni säkert: "Åh så fin. Så lugn. Han kan väl inte göra en fluga förnär den lille vispen...".

Så fel ni har. Han är en ulv i fårakläder. Som dr Jekyll & Mr Hyde. Som natt och dag. Oberäknelig.

I morse knäckte han mig. Vill ni höra från början? Jag ventilerar gärna, men Elias har förträngt morgonens trauma. Han kisar mot mig, gör pussmun och säger "Jag gillar dig, mamma".

Vi var bästa vänner i morse. Hela vägen till garaget. Jag hann dra upp porten, få in Hannah i framsätet och Elias i baksätet. Men när jag skulle hjälpa Elias på med bältet tog det stopp. Min cykel stod i vägen så jag fick inte upp dörren tillräckligt för att kunna komma in och hjälpa honom, så jag sa till honom att jag bara skulle backa ut bilen innan jag kunde hjälpa honom med bältet. Jag stängde dörren, gick runt bilen och öppnade min dörr. Under dessa sekunder hade han hunnit ladda upp till världens vrål och när jag satte mig började han skrika om att han måste ha på sig bältet och att jag inte fick köra ut. Jag backade ut, lugn och fin, men han gav sig inte. Han kastade sig över växelspaken och ville köra in igen. Jag kom in till honom i baksätet, nämnde en gång till mellan de öronbedövande skriken, att jag inte kunde komma in i bilen i garaget. Han krälade på golvet, gjorde sig till en stor tung geléklump, totalt omöjlig att få upp i stolen. Jag sa till honom att han skulle sätta sig i stolen, annars fick han åka utan bälte till dagis. Han fortsatte sin kamp mot mig och jag fick bara inte upp honom från golvet så jag slängde igen dörren och körde iväg. Han var fullständigt rasande, skrek och grät att jag skulle köra tillbaka in i garaget, för han ville minsann börja från början. Jag sa till Hannah att hålla för öronen och så körde vi. Hela vägen till dagis stod han och skrek mellan stolarna medans han martyriskt tittade på sig själv i backspegeln.

Vi kom till parkeringen. Han fortsatte gapa, skrika och gråta. Föräldrar som mötte oss tittade förskräckt på Elias medans jag hade mitt påklistrade leende som en mask över vad jag egentligen ville visa. Han sprang tillbaka mot bilen och skrek att han ville inte vara på dagis, han ville åka hem och spänna fast bältet i garaget. Någonstans där fick jag nog. På riktigt. Jag tog tag i honom, lyfte upp honom och började gå mot hans avdelning. Men försök den som vågar, att bära en 17 kg tung slipprig ål med muskler och vighet som en dopad rysk gymnast. De sista metrarna bar jag en unge som bara hade tröja på halva kroppen. Jag bar honom i benet, han hängde upp och ner.

Vi kom in efter mycket om och men. Han slog mig, puttade mig och fortsatte skrika. Där brast det för mig. Tårarna började rulla och underbara pedagogen J kom och avlastade. Men min dopade ryska cirkusunge gav sig inte. Han ville hem och börja från början. Jag försökte prata honom tillrätta, men det var som att tala för döva öron. Det slutade med att J fick ta honom i famnen och gå därifrån, medans jag gick åt andra hållet, med hans hjärtskärande skrik och gråt i öronen. Jag såg honom i fönstret och jag såg hans läppar forma sig...(maaaamma!)

Tårarna sprutade, jag hulkade av förtvivlan, mötte en pappa med sin lilla flicka. Han tittade förvånat på mig och jag bölade och tjöt "ingen bra morgon". Han nickade förstående, och säkert medlidande, det såg jag dock inte genom tårarna.

När jag var på mitten av skolgården kände jag en varm hand i min. Hannah.

- "Mamma, är du väldigt besviken på Elias?"
- "Nej älskling, jag är förtvivlat ledsen. Att bråka med mina barn är det värsta jag vet. Så här känner jag varje gång jag bråkar med er, även om jag inte gråter."
-"Mmmm. Och titta där. Det ligger en dinosaurie på taket. Så tokigt!"

Jag gick från förtvivlat ledsen till ett gapskratt på en sekund. Älskade barn. De gör mig galen.

Ps. Jag ringde till Elias förskola efter en halvtimme. E hade lugnat sig efter bara en kort stund och satt nu i fröken J:s knä och läste bok...

En 6-årings bekännelser

Jag kan säga så här; igår var det nära att Anders la ut Hannah på Blocket. Vilket humör, vilka vredesutbrott, vilka ord och vilka slag.

I hallen på fritids sitter den här dikten om en 6-åring, den stämmer så väl!

Dagens rätt

Fantastiskt god grönsakssoppa med recept från LagaLätt!

Skönhetstips

Haha, det är nog första gången jag tipsar om något som har med mode/skönhet att göra!

Vill iallafall tipsa om en produkt som heter Orofluido, ett skönhetselixir för ditt hår. Några droppar masseras in i håret och det blir riktigt medgörligt. Jag som har självlockar och världens svåraste virvlar är riktigt nöjd! Håret känns som silke, får en lyster och det liksom skiner om hela mig! :-)

måndag 22 augusti 2011

Kvällsrunda

Efter en låååång dag på jobbet var det skönt att komma hem till dukat bord. Anders känner sig dock inte tiptop och Elias kraxar som en kråka och är snuvig. Det hindrar dock inte mig från att dra med Lillfis på en cykeltur till lekplatsen...

söndag 21 augusti 2011

Jag kanske har bestämt mig...

...för hur jag vill ha det i vårt uterum! Hittade en gammal visp i mitt skåp idag, som jag ärvt från mormor och morfar. Sen insåg jag att jag precis har fått en gammal ölback från mamma och pappa. Där i förvaras trärester från bygget, som skall skänkas till familjen I, som har kamin att elda i. En sån här back, fast blå, hade vi vår första kanin i, med ugnsgaller på. Alltså, bara första natten, sen fick vi en riktig bur till honom...:-)

Iallfall, för att inte frångå samtalsämnet, så blir nog temat "Back in the days" blandat med lantliv & natur...typ...;-)

Idag åkte hela familjen till Bauhaus, där vi köpte stenar till baksidan, det har blivit ett mellanrum på cirka 20 cm mellan grannens gräsmatta och vårt trädäck, och det ville vi ju fixa till. Sen hittade jag bambulyktor som jag fastnade för, endast 19:-/st så det blev tre stycken sådana. Anders var också iväg en sväng till Byggmax och utnyttjade vårt presentkort därifrån med att införskaffa två hyllplan att ha längst upp på panelväggen. De kommer målas i vitt snart, men jag kunde ändå inte låta bli att sätta upp lite grejer där, bara för att testa...

Sen har jag pysslat med en ny header, vad tycker ni om den?







När ska kan skörda paprikor? :-)

Födelsedagsfirande

Jag glömde visa er bilder från Anders födelsedag. Det blev tyvärr inga bilder på familjemedlemmarna, vi var för hungriga och för trötta på min kamera...hihi. Men så här dukade jag iallafall, inget märkvärdigt, men det uppskattades av Anders iallafall, och det är det som är huvudsaken...:-)


Söndagsgratäng

Cirka 4 portioner
1 kg potatis
2 msk gräslök
2 dl matlagningsgrädde
200 g riven ost
200 g rökt skinka
Salt & Svartpeppar
 
  1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnsfast form. Skala och strimla potatisen. Strimla skinkan. Varva potatis, ost, skinka & gräslök i formen. Översta lagret skall vara potatis och ost.
  2. Strö på salt och peppar. Häll över matlagningsgrädden och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.
  3. Servera med grönsaker efter säsong...:-)

lördag 20 augusti 2011

Stackars lilla tån...

Vi skulle ut på en cykeltur jag och Hannah. Ha lite tjejtid. Vi kom inte längre än till stora stenen vid Svankällan, för där vinglade Hannah in i den stora stenen och började storgråta med en gång och skrek "Jag vill åka heeeem, jag vill soooova"...fråga mig inte varför hon ville sova, men hem kom vi. Tittade till tån en gång till när vi kom hem och nu hade det börjat blöda mellan lilltån och dess granne. En liten blånad kunde man också se på ovansidan, så troligtvis är det en liten stukning hon råkat ut för.

Vi tröstar oss med sommardrinkar. Utan alkohol till barnen, men med en skvätt Bacardi vattenmelon och en skvätt Explorer jordgubb lime till de vuxna. Anders har målat utsidan av uterummet klart och fick i farten även målat en vägg på insidan också. That's my man!!

fredag 19 augusti 2011

Fredagsmys

Jag hade tid på Handkirurgen idag kl 15. Trodde jag. Satt till fem i halv fyra, sedan fick jag tag i en fredagstrött sköterska som informerade mig om att jag minsann hade tid kl 11 i förmiddags... Alltså, jag fortsätter bevisa för mig själv och omvärlden att jag är Göteborgs snurrigaste kvinna...

Anders har varit hemma med barnen idag som haft studiedag. När jag kom hem stack han iväg in till stan med ett gäng vänner för att dricka öl och gå på bio, Captain America i 3D. Han är väl förtjänt av en grabbkväll och jag tog med mig barnen och åkte upp till Linda, Melvin, Elmer och Milton. Det blev snack, middag, fredsmäkleri och fredagsmys, tack fina Linda för att vi fick komma och våldgästa er ikväll!!

Oj, oj, oj...

...nu sitter jag här på kvällskvisten och slösurfar och rätt som det är hittar jag världens mest uppiggande webbutik!! Zazazu heter den, de finns på Facebook också och jag gillar idén på att marknadsföra sig där, eftersom alla kan välja precis hur mycket och från vilka man vill ha erbjudanden och nyheter ifrån!

Hela webbutiken sprudlar, vilka underbara färger, jag önskar jag var modig nog att köpa allt i butiken, men den grej som jag fastnade för mest är ju stolen Acapulco. Det spelar nog egentligen ingen roll i vilken färg, för den är ju helt underbar!!!

Jag velar ju fram och tillbaka om inredningstema i uterummet, men en vit eller svart stol hade ju passat finfint där ute...eller hur??

Stol Acapulco

Låtlista

Igår tog jag en promenad igen, denna gång 3,66 km, enligt Runkeeper. Jag laddade ner några radiostationsappar, men störde mig på reklamen, så nu tänkte jag be er tipsa om musik att promenera till. Det behöver inte hela tiden vara upptempo, men självklart är det lättare att trampa i takt med dem! :-) De låtar jag har i listan hitills (jag är skitdålig på att hitta ny musik):

September - Party in my head
Loreen - My heart is refusing me
Maroon 5 - Moves like Jagger (eller nåt sånt)
Sen är det en låt som har "morninglight" i refrängen...haha.
Är det Duffy som sjunger Mercy?
Adele - Rolling in the deep

torsdag 18 augusti 2011

Matkonstnär

Vi försöker tänka ekonomiskt, så här en vecka innan löning.

Alla ingredienser hade vi i kyl och frys. Av smördeg, fetaost, fryst bladspenat och färska kantareller blev tack vare min mans uppfinningsrikedom en riktigt lyxig middag, på en torsdag, bara så där!

Rrrroligt!

Mamma, jag har inte stökat ner på hela natten! Då får jag leka lite. Det är rrrroligt!

Ja, visst är det roligare att vara i ett rum som är städat?! :-)

onsdag 17 augusti 2011

Morgon, middag, kväll....

....ungefär då kan du hitta mig i uterummet. Jag smiter ut så fort jag får en chans!!

Anders satte upp andra panelväggen idag, så nu är BYGGET klart. Det som skall göras nu är sista strykningen på det redan vita, både inne och ute, samt panelväggarna. En slags överliggare längst upp på panelväggen, cirka 30 cm från taket skall upp, där jag ska förså grönsaker till våren samt lite för prydnad. Snöskydd ska upp på taket på huset så snöskred inte kan skada kanalplasten, det ska vi få hjälp av med vår snälla granne Mattias.

Men även om det inte är klart sitter jag som sagt här ute och laddar batterierna. Morgon, middag, kväll...

Ommöblerat

Jag fick ett STORT RYCK ikväll när jag skulle plocka undan på Elias rum för att kunna dammsuga. Expedithyllan som stått "liggande" under sängen tömdes, torkades av, flyttades till väggen mitt emot sängen och lyftes upp till stående. Alla bilar, tågbanor, spel och garage flyttades in under sängen. Allt detta medans Anders satt vid datorn och spelade spel utan att märka någonting. :-)
Elias blev iallafall supernöjd med mammas överraskning medans Hannah blev sur för att jag bara städat Elias rum. Att jag hjälpte henne att städa i början av veckan har hon förträngt.

Fick tid på Hörcentralen i eftermiddags och min audionom sänkte styrkan något och programmerade även in ett program för enbart lyssning, alltså om jag sitter på en föreläsning eller så och inte ska prata så mycket själv. Jag ändrar program genom att trycka på en liten knapp på apparaten. Fiffigt. De känns mycket bättre nu, även om jag tycker barnen skriker ovanligt högt ikväll, trots att Anders försöker intala mig att det är deras normala tonläge...

tisdag 16 augusti 2011

Kvällspromenad

Jag och Anders hade samma tanke på att få ta en promenad ikväll, så han började och gick runt "Blå spåret" medans jag tog hand om köket. Sedan var det min tur att gå, men jag gick en något kortare runda, runt Svankällan. Jag laddade ner appen Runkeeper innan jag gick men jag lyckades inte få igång den ordentligt. Jag tror dock att jag gick runt 2,3 km på ungefär 45 minuter, med några få pauser.
Precis innan jag kom fram till Svankällan blev jag ikappsprungen av Jacob, min systerson!! Snacka om att jag blev paff av att se honom där! Men det var egentligen inget konstigt alls, för han, Julia och Pentti var uppe i Gerrebacka för att umgås med Penttis flickvän och hennes barn. Jag fick krama om mina älskade systerbarn innan jag gick vidare.
Sen somnade min fot. Har ni någonsin varit med om det? Det händer mig titt som tätt och det är lika irriterande varje gång! Är ju lite rädd att trampa fel med den redan svaga och vingliga fossingen...
Nu sitter jag och svalkar mig i uterummet innan jag hoppar in i duschen.
Jo, förresten. Jag fick nya hörapparater idag. Helt otroligt bra om det inte vore för att jag hör allt som jag sitter i en stor konservburk!! Skitjobbigt och tråkigt, för jag hade inte på mig dem under hela arbetsdagen. Måste ringa imorgon för att få en tid att justera dem. En cool grej är att man tydligen kan koppla hörapparaterna till trådlöst headset och höra vad motparten säger - genom apparaterna!!
Skall se om inte hörselvården på Sahlgrenska kan hjälpa mig på fredag när jag ändå ska dit för besök på Handkirurgen. Ja, för foten är inte ensam kroppsdel på mig som somnar med jämna mellanrum. Nä, handen och fingrarna bråkar mer än lovligt mycket! Karpaltunnelsyndrom heter det, googla på det ni! Men även lill- och ringfingret somnar så det kan vara en släng av ulnarnervskläm också...

Kvällsmat

Nu avrundar vi dagen med en tallrik med filmjölk och skivad banan i uterummet (med den fina panelen). Hannah försöker förklara för Elias var strömmen kommer ifrån....

Titta!

Min man har jobbat på bra!! Vilken fin tisdagsöverraskning jag fick när jag kom hem från jobbet! Ps. Han hade även tömt tvättkorgen, gått med återvinning och gjort middag - Pepparrotskött!!! I love Anders! :-)

Nyekiperad

Jag har fått två presenter idag. Gissa vad?

måndag 15 augusti 2011

Firande i Uddevalla

Vi åkte upp till Uddevalla igår för att träffa Anders familj och närmsta släktmedlemmar. Gammelmormor kom ner till Uddevalla från Oslo tillsammans med Anders moster och morbror. Man är ju så tacksam för varje gång hon orkar komma ner och varje gång man får komma upp och hälsa på. Hon är så värdefull för hela familjen och en riktig stöttepelare för släkten. Underbara Kirsten!

Vi firade Anders med jättegod mat (revben med kantarellsås) och marängtårta (såklart!). På slutet begav jag och Kerstin (Anders syster) oss ut för att pröva lyckan i kantarellskogen. Svärmor förklarade preciiiiis hur vi skulle gå och där skulle det krylla av svamp. Ja, eller HUR. Kerstin hittade ungefär en liter, fast inte där som Berit pekade ut för oss. Jag hittade INTE EN ENDA. Jag var SÅ besviken när vi kom tillbaka.... Men svärfar hade varit ute och plockat bakom huset, den lurifaxen och gav med glädje bort svampen till mig, med ett stooort hånflin...han ska allt få!! ;-)

Hannah plockar plommon

De lyste så vackert i trädet!

Fina, fina gammelmormor

Titta vad jaaag gjorde med musen!

Kollar nivåerna...


Ballonger är verkligen kul!


Posera? Jag? Nä, aldrig...

Jag plockade vinbären till marängtårtan!





Hannah kan minsann fjärta med armhålan!

Vi tycker om varandra, syns det?

Nu släpper jag den!

Hoppsan-sa...

Hannah dekorerar tårtan.
"Jag skall göra en kanin till pappa"




En tokig ölänning...

Är det någon hemma?