lördag 31 januari 2009

Kycklinggryta med mango chutney

Ikväll gjorde jag en jättegod kycklinggryta, från ett recept jag läst i en annan blogg, nämligen http://enheltvanligmamma.blogspot.com/

Det togs väl emot av både liten och stor. Elias grävde i sig alltihop, medans Hannah behövde lite övertalning, dock inte för att det smakade konstigt, utan för att hon helt enkelt är Hannah - krånglig med mat! :-)

Recept som följer:

Kycklinggryta med mango chutney, ca 4 portioner
4-5 kycklingfileer
1 dl mango chutney
1 liten purjo
1 tsk sambal olek
1 msk kycklingfond
1 msk soja
2 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lätt creme fraiche
salt o peppar
Strimla kyckling o purjo, fräs i gryta och späd med matl grädde.
Blanda ner chutney, sambal, kycklingfond, soja o creme fraiche. Låt puttra på svag värme till kycklingen är klart, smaka av med salt o peppar och servera med sallad och ris.

MUMS!

tisdag 27 januari 2009

Älskade systrar!

Jag och Hannah har haft en helveteseftermiddag. Hon BARA bråkar. Skriker. Puttar. Slåss. Kastar saker. Slår i dörrar. Och jag står bara helt handfallen.

Anders ringde vid 16:10 och sa att han var på väg hem och det var som en skänk från ovan. När han sen kommer hem säger han att han vill ut och springa, så jag ber honom göra det innan maten. Han ber mig vänta med att äta, så vi kan äta tillsammans. Okej, tänkte jag...men jag VISSTE att jag behövde mat, annars skulle jag inte orka ta hand om barnen själv igen. Jag kände mig verkligen trött, sur och tvär.
Jag tänkte till och med att Hannah skulle få vara där uppe själv en stund så jag fick andas.

Så ringde det på dörren. Hannah rusar ner och öppnar och den första jag ser är Jenny. Jag tänkte snabbt att hon hade kommit förbi för att hämta sina vantar som hon glömde i lördags, men hennes leende ser alldeles för busigt ut. Sen dras dörren upp och så ser jag Camillas kalufs hoppa fram. Sen kommer Julia och Jacob. Jag fattar ingenting. Sen höjer Camilla upp armarna och visar två fulla kassar med mat!
Dom ska bjuda på middag!!
Jisses, vad jag blev lycklig. Mina underbara systrar. Tårarna forsade nerför kinderna och mina systrar kramade om mig hårt och länge.
Jag älskar överraskningar! Och fisksoppa med musslor! Och thaisoppa med kräftstjärtar...
Men mest av allt älskar jag mina systrar!

söndag 25 januari 2009

Filmer från kalaset!

Här sjunger vi för Elias!


Elias äter sin tårta! :-)

Pappa upp i da'n?

Är inte Elias pappa upp i da'n, så säg? ;-)


Anders på 1-årsdagen!

lördag 24 januari 2009

Lyckat kalas!


Kalaset för Elias blev väldigt lyckat. Första gången som jag kan minnas att Elias sovit bara en gång på dagen!
Besökarna blev farfar och farmor, mormor och morfar, moster Milla & Daniel samt moster Jenny och kusinerna Julia & Jacob. Tårtorna var väldigt uppskattade, speciellt gräddtårtan med vaniljkräm och drottningsylt! Pappa tog två gånger t.o.m - det är ett gott betyg! :-)
Elias fick fina presenter, det blev en Blixten-bil, ett par jeans, ett par strumpor och en Barbapapa-tröja från mostrarna, kusiner plus Daniel.
Han fick pengar till en "Expedit" bokhylla från IKEA, ett par badbyxor, samt en pyjamas, mockasiner (alltid uppskattat!!) och hemmastickade yllevantar - så söta - från farmor och farfar. Sen fick han ett par jeans från mormor och morfar, plus pengar till en Expedit-bokhylla även från dom.
Den sötaste presenten kom från min barndomskompis och Camillas bästa kompis Jenni, som även sminkade mig inför vårt bröllop - ett GIGANTISKT gosedjur! Så himla söt! Den sitter i trappan och vaktar nu, men i morgon ska den få en ordentlig plats inne på Elias rum.
Eftersom vi firade Elias 1-årsdag var det även självklart att födelsedagsbarnet skulle få äta tårta alldeles själv - det gick jättebra! Ordentligt kladdigt, ordentligt roligt och ordentligt torkande efteråt!
Ikväll har vi varit inne hos våra grannar, familjen Schuldt, och snackat och haft riktigt trevligt. Elias var helt kolugn, men något övertrött vid 19-tiden, så jag gick in med honom, satte mig vid datorn i två minuter och gick sen in för att titta till honom, då låg han precis som jag lagt honom, med "Snoken" på magen och snarkade med öppen mun. Snacka om att däcka!
Jag satte igång babyvakten och gick sen in till grannarna igen. Smidigt! Anders fick dock springa in en gång för att stoppa in ljuddämparen...;-)
Tjejerna lekte jättebra hela kvällen och vi hade mycket att prata om - jättemysigt! Vi kom in 21:45 och Hannah ville bara kissa, borsta tänderna och säga godnatt till gosedjuren, sen somnade hon utan gnissel efter en Alfons-bok!

Imorgon är det Anders tur att ha sovmorgon, så jag ska nog vara klok nog att gå och lägga mig för att sova nu...










Kalas för Elias idag!

Ja, idag är det kalas med familjerna för Elias. Vi kommer dock att sakna Melvin, Kerstin, Björn och Rasmus.
Melvin är hos sin pappa den här helgen. Vi hade hemskt gärna ringt och frågat om vi kunde fått låna Melvin några timmar, men jag tror inte det skulle vara så uppskattat av hans pappa. :-(
Kerstin har ju börjat studera igen - go Kerstin, hoppas allt funkar! - så det är mycket att göra och sen är nog inte Rasmus så glad i att åka bil...:-)

Jag och Hannah ska strax åka iväg och handla små grejer till kalaset och även en födelsedagspresent till Ebba som vi ska fira med kalas på Öppna förskolan i morgon! Vet inte riktigt vad vi ska hitta på, vi vet dock att hon är väldigt pysslig...

Nä, nu bråkar "Emil" med "Griseknoen" mer än lovligt mycket igen...time to go!

fredag 23 januari 2009

Pasta penne med skinka, ärtor och soltorkade tomater, ca 4-6 portioner

  • 150 gram rökt skinka
  • 1 gul lök
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 5 soltorkade tomater
  • 150 gram färska champinjoner
  • 2 msk hackad färsk basilika
  • 50 gram riven parmesanost
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • salt & peppar
  • 300 gram pasta penne

Gör så här:
Koka pastan.
Hacka löken och skiva champinjonerna. Fräs lök och champinjoner i lite smör eller olja
Strimla skinkan i någorlunda breda skivor, tillsätt sedan dessa i pannan tillsammans med ärtor och tomater.
Häll över grädden och låt detta koka ihop lite. Krydda med basilika, salt och peppar. Blanda sist i den rivna osten, låt stå i någon minut.
Häll över pastan i pannan och rör om. Servera!

Vi lämnade leksakerna!

Idag åkte vi som sagt till Sahlgrenska sjukhuset för att lämna leksaker till plastikkirurgens barnavdelning, avd 41, där jag spenderat mycket tid som liten flicka.
Vi lånade en skrinda av vår grannfamilj, eftersom säcken med leksaker var så stor och tung. Hannah tyckte det var väldigt roligt och spännande att få åka i den!
Det var med stora känslor jag steg innanför dörrarna till Avd.41 igen, efter så många års uppehåll. Det såg likadant ut. Bamse satt kvar på ytterdörren. Halkskydden där jag och Jon hoppade längdhopp fanns kvar.
Lille Skutt på första dörren till vänster satt kvar. Det luktade likadant och det såg likadant ut. Läskigt, men samtidigt väldigt tryggt.
Hannah var spänd inför det som komma skulle. Hon trodde hon skulle få träffa de sjuka barnen, ge dom några leksaker, men de flesta hade blivit utskrivna för helgen och den lilla tjejen som fanns kvar som vi såg försvann snabbt in i ett rum med sin mamma - tråkigt!
Men sjuksköterskorna var väldigt glada över vårt besök, så oerhört tacksamma och ödmjuka.
Två av sköterskorna kände jag igen och den ena hälsade "Nej, men Cecilia, vad kul att se dig igen!" :-)
Vi pratade en stund med de snälla sköterskorna och jag fick varma kramar från några av dom innan vi avlägsnade oss för att fika - vilket gladde Hannah enormt! Fika alltså...;-)







På väg med leksaker

I somras började en tanke hos mig gro om att skänka leksaker som mina barn inte leker med längre, till Sahlgrenskas barnavdelning för plastikkirurgi.
Jag har samlat på mig under hösten och vintern och nu idag tyckte jag det var dags.
Hannah har pratat väldigt mycket om detta, att få ge bort sin käpphäst till de sjuka barnen som inga leksaker har, men när jag pratade med personalen på avdelningen sa de att de tyvärr inte kunde ta emot saker som inte går att torka av. Såklart! Det hade jag inte en tanke på. Så käpphästen kanske vi kan lämna till mottagningen, inte till vårdavdelningen?

Vi har fått låna en skrinda av en granne som vi ska lägga leksakerna i och jag har lovat Hannah att hon ska få sitta i den med alla leksaker och leka Tomten. ;-)

torsdag 22 januari 2009

Kasslergryta, ca 4 portioner

  • 400 gram kassler
  • 50 gram smör eller margarin (jag tog inte ens hälften i min gryta, det behövs verkligen inte så mycket!!)
  • 2-3 tsk curry. (Jag tog inte heller så här mycket, utan kanske bara 1-2 tsk)
  • Pressad vitlök, en klyfta
  • ½ strimlad purjolök
  • 1 finstrimlad röd paprika
  • 4-5 msk tomatpuré
  • 2-3 dl matlagningsgrädde
  • 1 burk creme fraiche
  • Salt och peppar

Gör så här:
Skär kasslern i tunna fina strimlor (jag skar tärningar). Fräs dom i smöret med curry och vitlök. (Jag brukar fräsa vitlök och curry i smöret först, så smakerna sätter sig i smöret och sen lägga i kasslern)
Blanda i purjon och paprikan och koka tills grönsakerna mjuknar.

Tillsätt tomatpuré och grädde som kokas ihop och därefter creme fraiche. Låt allt bli genomvarmt.

Servera pannan tillsammans med ris, grönsallad eller valfria grönsaker!

onsdag 21 januari 2009

Min mammas köttfärspaj!

Pajskal:

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 msk kallt vatten
  • 200 gram margarin
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • 300 gram köttfärs
  • 1 röd eller grön paprika
  • 2 dl kött- eller grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • Salt & Svartpeppar
  • Riven ost

Äggstanning:

  • 2 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör pajdegen och bred ut i en pajform.
Bryn köttfärs tillsammans med hackad lök och hackad/skivad paprika, häll på buljongen och låt puttra/koka tills vätskan försvunnit. Krydda efter smak och behov.
Lägg över köttfärsblandningen i pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde och mjöl. Häll detta över köttfärsen. Strö över riven ost.
Sätt in formen i mitten av ugnen tills osten fått färg, ca 20 minuter.

Servera med grönsallad! Smaklig måltid!

Veckomeny

Många av mina vänner frågar "Vad ska ni äta till middag idag?" och jag gissar att det beror på precis samma sak som jag själv lider av - brist på idéer!
Så här kommer vår Veckomeny:

Onsdag: Köttfärspaj med sallad
Torsdag: Kasslergryta med paprika och tomat
Fredag: Pasta penne med skinka, ärtor och soltorkade tomater
Lördag: Tacopaj (Elias har kalas ju!)
Söndag: Gratinerad köttfärspasta med kokta grönsaker
Måndag: Ris-, champinjon-, paprika- och korvgryta
Tisdag: Fisk med kokta grönsaker och potatismos

Kanske något tråkig meny, men vi försöker hålla det enkelt eftersom barnen äter bra av dessa rätter!