söndag 10 oktober 2010

Familjen Winges veckomeny, v 41

1. Lasagne pronto 
  •  4 port  
  • 400 g nötfärs  
  • 1 gul lök  
  • 2 vitlöksklyftor 
  • Arla smör-&rapsolja 
  • 1 burk krossade tomater, 400 g  
  • 1 grönsaksbuljongtärning  
  • 4 dl Kelda® Simply cheese (ostsås)
  • 9 lasagneplattor  
  • 1 dl  riven gratängost

Sätt ugnen på 225°. Finhacka all lök. Bryn färsen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt fräsa med. Rör i tomatkross, smulad buljongtärning och ostsås. Låt såsen koka någon minut. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. 

Turbotips! Med färska lasagneplattor gräddas lasagnen på halva tiden.

 2. Pasta med lax och lime
  • Tagliatelle för 4 port
  • 100-200 gram lax
  • Chiliflingor, eller färsk chili
  • 2 st avokado
  • 2 st lime
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Olivolja till pastan
Koka pasta och lax, tärna laxen när den är färdig. Blanda olivolja, pasta och lax i kuber med tärnad avokado, pressad limejuice och vitlöksklyftan. Chiliflingor/färsk chili kan man ha bredvid, om man har familjemedlemmar som inte gillar stark mat.



3. Korv stroganoff
  • En halv ring falukorv
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 pkt gräddfil
  • svartpeppar, salt
  • färsk eller fryst hackad persilja

 4. Kassler med curry
  • 400 gram kassler
  • margarin
  • 2 tsk curry
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ strimlad purjo (jag brukar ta 1/4)
  • 1 finstrimlad röd paprika
  • 4-5 msk tomatpuré
  • 2-3 dl matlagningsgrädde
  • 1 burk creme fraiche
  • salt och peppar
Skär kasslern i tunna fina tärningar. Fräs dem i smöret med curry och vitlök. Blanda i purjon och paprikan och fräsk/koka tills grönsakerna mjuknar lite grann. Tillsätt tomatpuré och grädde som kokas ihop och därefter creme fraiche. Låt allt bli genomvarmt. Servera pannan med ris, grönsallad eller valfria grönsaker.



5. Torsk med äggsås

  •  1-2 torskblock (Jag brukar ta 2, så räcker det till 2 matlådor till mig och Anders)
  • fiskbuljong, salt och peppar
  • ca 4-5 dl mjölk
  • vetemjöl
  • margarin
  • 2-3 ägg
  • 2-3 potatisar/person
  • frysta ärtor
Koka torsk med buljong och kryddor. Koka äggen hårdkokta. Gör vitsås och hacka sedan ner äggen i såsen. Servera med torsk, kokt potatis och ärtor.



6. Köttfärslimpa med bacon

  • 600 g färs 
  • mjölk 
  • Ströbröd 
  • 1 ägg 
  • salt 
  • peppar 
  • 1 pkt bacon

Låt ströbröd svälla i mjölk. Blanda i färs, ägg och kryddor. Rör till smidig smet. Forma till en limpa och lägg i form. Lägg baconskivor över. Gratinera i 200 grader i ca 1 timme. Servera med potatis, brunsås och lingon.

7. Pytt i panna med överblivna köttbitar, ärter och morötter.
  • överblivna grytbitar, oxfilé, fläskfilé, karré eller vad det nu kan finnas i frysen.
  • Frysta ärtor och morötter
  • Brunsås/gräddsås
  • Potatis
Stek/bryn köttbitarna, gör såsen (jag brukar vara bekväm och göra en blå bandet!), blanda ner tillsammans med morötter och ärtor och kokt, tärnad potatis. Låt puttra tills ärtorna och morötterna är färdiga. Servera med rödbetor och saltgurka, samt en skiva knäckebröd!

2 kommentarer:

Pia sa...

Mmmmm vilken god mat vecka ni kommer få! =)

Men hur gör du imed VV????
Äter du samma mat och tar på ett ungefär lr hur gör du???
Nyfiken i en strut... ;)

Mika sa...

TACK! Precis vad jag behöver!!!! Jag är extra sugen på torsk och ägg låter så smarrigt... och lite som något jag älskade när jag var liten.